Stomatologia  este ştiinţa care se ocupă cu studiul formaţiunilor anatomice şi cu tratarea bolilor care apar la nivelul cavităţii orale. Formaţiunile anatomice care fac obiectul stomatologiei sunt grupate sub numele de aparat dento-maxilar.


    Numele provine de la stoma (gură) şi logos (ştiinţă). De fapt, în cursul dezvoltării ontogenetice (a fiecărui individ din stadiul de ou în stadiul de făt) apare la un moment dat stomodeumul, orificiul primordial.


     În altă definiţie, stomatologia este parte componentă a domeniului ştiinţific medicină care se ocupă de cercetarea etiologiei, patogeniei, clinicii, diagnosticului, tratamentului şi profilaxiei afecţiunilor organelor şi sistemelor teritoriului oro-maxilo-facial al organismului uman, la baza căreia stau metodele stomatologice de tratament şi totodată se ocupă şi de elaborarea lor.


  Ca urmare a aderării la Uniunea Europeană titulatura oficială de STOMATOLOGIE a fost modificată în MEDICINĂ DENTARĂ.
  Vechea denumire se înscria în tradiţia denumirilor din limba greacă şi latină dar nu mai corespundea cerinţelor UE.

__________________________________________________________________________________________________

CE ESTE UN IMPLANT DENTAR? 


Implantul dentar este o piesa din titan, cel mai adesea sub forma unui surub, care serveste ca inlocuitor pentru radacina unui dinte natural lipsa. Plasarea se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau imediat dupa extractie, printr-o interventie chirurgicala nu foarte complicata, comparand-o ca agresivitate cu o extractie. Dupa un timp, necesar integrarii in os, implantului i se ataseaza o alta piesa metalica numita bont protetic, deasupra caruia medicul poate plasa coroana, puntea sau proteza ce va inlocui dintele sau dintii lipsa. 



CARE SUNT ETAPELE DE TRATAMENT SI CAT DUREAZA?

Dupa testele de care vorbeam se incepe interventia de plasare a implantului, sub anestezie. Dupa ce acesta este inserat in os, se acopera cu gingie, iar pacientul nu simte in afara firelor de sutura nimic in plus. Un disconfort moderat poate aparea dupa aproximativ 3 ore, atunci cand anestezia inceteaza sa-si mai faca efectul. Aceasta interventie dureaza aproximativ o ora, poate un timp mai indelungat daca este plasat un numar mai mare de implanturi. Urmeaza perioada de vindecare, asa numita perioada de osteointegrare, care este de 3 pana la 6 luni. Apoi este atasat bontul protetic. Din acest moment protezarea prin coroane, punti sau proteze mai necesita cateva sedinte, deci cateva zile.
De retinut este ca fiecare pacient reprezinta un caz unic si de aceea este dificil de mentionat un timp anume.

 

Pentru a vă proteja dinţii şi a avea un zâmbet cât mai frumos, sfatul medicului este de a vă spăla regulat pe dinţi, de 2 ori pe zi. Pentru eliminarea bacteriilor se recomandă folosirea apei de gură. Vizitaţi medicul dentist cel puţin odată la 6 luni.

Make a Free Website with Yola.